Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Aerial view of the old Mangotsfield station showing the footprint of the old ticket office and the cycle paths passing it
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Elkins Architects visualisation showing proposed outdoor table and pavilion
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Mangotsfield Station in 1966
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Sloped access to the platform at the western end where two bike paths converge
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Remains of the old station booking office (site for the new outdoor table)
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Mangotsfield station platform showing the bike path route looking towards Bath
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Looking west along the station platform
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
The old station 'inner' garden, proposed site for artist residency focused on exploring the site's biodiversity
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion
Suzanne Heath - Mangotsfield Pavilion

Mangotsfield Pavilion
Mangotsfield, South Gloucestershire

This project proposal has been developed in collaboration with architect Rob Elkins to activate the disused Mangotsfield railway station platform on the Bristol to Bath Cycle Path. If the funding bid is successful, Mangotsfield Pavilion will be a year-long programme of site-specific outdoor artist commissions delivered alongside a new temporary pavilion structure and outdoor table designed and built from reclaimed materials by Elkins Architects for the site of the old station ticket office.

The new pavilion and artist commissions programme will transform the area, creating an atmospheric resting place and free temporary arts venue for the local community to explore. Visitors to the pavilion will be encouraged to travel sustainably by bike or on foot, and the programme has been designed to be delivered even in the event of a future lockdown and/or ongoing social distancing.

The programme of seasonally-based artist commissions will connect with the new outdoor table, former station garden and temporary pavilion. An artist residency will explore the biodiversity of the former station garden; an artwork will be designed for the exterior of the pavilion structure and a writer will be commissioned to create a set of short texts encouraging exploration of the site and its trees. We will also commission four emerging local artists to create new work for display in and around the pavilion and table over the course of the year, with a particular aim to offer these opportunities to those who have been traditionally under-represented.

The project aims to surprise, entertain, excite and challenge local residents, reinventing what may be a familiar but unexplored place and its history through the new art commissions and structures.

The project has a commitment of match funding from Emersons Green Town Council, in kind support from Sustrans and positive feedback from South Gloucestershire Council.

Sustrans’ Director for England South James Cleeton says in his letter of support dated 12th February 2021:
‘The [Pavilion] art programme will really help to activate the pavilion structure and the disused station platform, while providing a positive opportunity for new and regular path users to enjoy art in a different context. In the past Sustrans has had a national art commissioning programme, Art and the Travelling Landscape and we recognise the value of creative projects in this particular context. Placemaking is at the heart of our work and the proposal is a great opportunity to renew public interest and enhance this key location.

Emersons Green Town Council say in their letter of support dated 14th January 2021:
‘The Town Council would be delighted to see this exciting project happen in our local area and feel there is great potential for this project….[the art programme]¬†will provide an entertaining diversion to the cycle path, allowing users to benefit from local art whilst also encouraging exercise. Opportunities for enjoying the arts, such as visiting galleries, has been significantly reduced during the pandemic, so an outdoor installation such as this is particularly welcome. We are really looking forward to some exciting and innovative artist commissions.’¬†

 

« Back to Projects